Predstavljanje Nacrta zakona o radu na XIII sjednici Glavnog odbora USSCG

Unija slobodnih sindikata Crne Gore održala je juče sjednicu Glavnog odbora u proširenom sastavu. Sjednica je, pored ostalog, bila posvećena Nacrtu zakona o radu, odnosno novinama koje ovaj, za svijet rada najznačajniji akt, nosi sa sobom. Tim povodom, sjednici su prisustvovali ministar rada i socijalnog staranja, gospodin Kemal Purišić, i direktor Direktorata za rad, gospodin Zoran Ratković.

U okviru tačke posvećene Nacrtu zakona o radu, generalni sekretar USSCG upoznao je prisutne sa ključnim novinama Nacrta zakona, istaknuvši postignuća od značaja za zaposlene, kompromise koji su postignuti u vezi sa posebno spornim pitanjima, ali i ona rješenja za koja USSCG vjeruje da će kroz dalji dijalog i usaglašavanje biti dodatno unaprijeđena.

Ministar rada i socijalnog staranja istakao je da su svi socijalni partneri imali različite početne pozicije i velika očekivanja, ali da je rad na nivou Radne grupe okončan sa visokim stepenom konsenzusa za šta je zaslužno korektno pregovaranje i uvažavanje argumentacije svih učesnika pregovora. Posebno je naglasio da je visok stepen konsenzusa postignut u situaciji kada je promjenu pretrpjelo 120 od 180 članova važećeg zakona, dodato novih 36 članova, a suštinski promijenjeno 48 članova.

Očekivanja predstavnika USSCG, ali i gospodina Purišića i Ratkovića, jesu da se nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu u ovom ili neznatno izmijenjenom obliku, obezbijede neophodni mehanizmi i stvore uslovi za adekvatnu i doslednu primjenu Zakona u praksi.