Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Danas je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja potpisan Opšti kolektivni ugovor između socijalnih partnera – Vlade Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza sindikata Crne Gore.

Ovaj dokument je rezultat socijalnog dijalog i usaglašenih stavova reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata, a pregovori o istom započeli su krajem maja 2020. godine. Usaglašavanjem Opšteg kolektivnog ugovora i njegovim potpisivanjem socijalni dijalog položio je veliki ispit na tripartitnom nivou.

Osim svih benefita koje inače propisuje, Opšti kolektivni ugovor dodatno je unaprijeđen sa tri nova instituta koji podrazumijevaju uvećanje zarade po osnovu pripravnosti, po osnovu dvokratnog rada i za rad nedjeljom. Uvećanje zarade za rad nedjeljom Unija slobodnih sindikata traži godinama unazad. Riječ je o povećanju zarade koje će biti 80 odsto za rad nedjeljom i to za sve djelatnosti koje nijesu obavezne da rade, a imaju neprekidan proces rada. NovimOKU-om definišu se dani plaćenog odsustva i razlozi za plaćeno odsustvo, otpremnina po osnovu odlaska u penziju.