Prestanak važenja Opšteg kolektivnog ugovora!

S obzirom da Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u subotu nije potpisao više zakona usvojenih na sjednici Skupštine 29. januara, među kojima je i Zakon o izmjenama zakona o radu kojim bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora do kraja godine, već je vratio zakone Skupštini na ponovno odlučivanje, Opšti kolektivni ugovor prestaće da važi 7. januara ove godine čime će se uskratiti i sva radnička prava koje OKU garantuje.

U nastavku prenosimo tekst preuzet iz dnevnih novina “Vijesti”:

Skupština mora što prije ponovo usvojiti izmjene Zakona o radu kojim se produžava važenje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) koji ističe 7. januara. Očekujem da poslodavci neće zloupotrijebiti ovu situaciju i uskratiti prava svojim radnicima, kazao je u intervjuu “Vijestima” generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Predsjednik Države Milo Đukanović u subotu nije potpisao više zakona usvojenih na sjednici Skupštine 29. januara, među kojima je i Zakon o izmjenama zakona o radu kojim bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora do kraja godine. On je te zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. Zbog toga OKU prestaje da važi 7. januara ove godine a time i značajan dio radničkih prava.

Pojasnite zbog čega novi OKU nije usvojen tokom prošle godine?

Ključni razlog zbog kojeg novi Opšti kolektivni ugovor nije ispregovaran u zakonskom roku ogleda se u okolnosti da je nepredviđena pandemija koronavirusa, početkom prošle godine, poremetila sve normalne društvene tokove, a time i proces intenzivnog socijalnog dijaloga o novom OKU, koji je bio očekivan kada je u pitanju tako važan opšti akt. Zbog preporuka NKT-a, karantina i samoizolacija, proces socijalnog dijaloga je često prekidan, nekad i na period od 60 dana. Mi smo negdje u oktobru shvatili da je u takvim okolnostima teško ispregovarati novi OKU, pa smo predložili socijalnim partnerima da Skupštini Crne Gore podnesemo inicijativu za produženje važenja aktuelnog OKU, kako bismo dobili dovoljno vremena za usaglašavanje novog OKU. Na kraju, tu inicijativu su podnijele dvije reprezentativne sindikalne centrale (USSCG i SSCG) i bilo nam je posebno zadovoljstvo kada je objavljeno da su našu inicijativu podržali svi poslanički klubovi.

Koja prava gube radnici prestankom važenja OKU i koje su moguće posljedice?

Najveći gubitnici su zaposleni koji rade u djelatnostima u kojima nije zaključen granski kolektivni ugovor i u kojima skoro da i nemamo sindikalno organizovanje na nivou poslodavca ili, i ako ga imamo, nemamo zaključene kolektivne ugovore kod poslodavca. U pitanju je više desetina hiljada zaposlenih u raznim djelatnostima – trgovini, bankarstvu, metalskoj industriji… Svi oni, pa čak i neki zaposleni koji imaju zaključene granske i kolektivne ugovore kod poslodavaca, crpe prava iz OKU-a, kao što su pravo: na uvećanje zarade po osnovu minulog, prekovremenog, noćnog i prazničnog rada; na veći broj dana godišnjeg odmora; na plaćeno odsustvo u određenim životnim situacijama; na otpremninu u slučaju odlaska u penziju; na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju smrti člana uže porodice; na doprinos poslodavca za prevenciju radne invalidnosti i rekreativne aktivnosti i pet slobodnih dana za zaposlene koji to pravo koriste; na brojna sindikalna prava i slobode, itd.

Šta se sada može uraditi kako bi se izbjegla ova situacija, odnosno uklonila opasnost za zaposlene ili makar smanjila šteta?

Potrebno je i koristim ovu priliku da apelujem na predsjednika Skupštine Crne Gore i sve poslanike, da Skupština u što kraćem roku usvoji izmjene Zakona o radu i tako, što je više moguće, smanji period u kojem će OKU biti van primjene.

Da li je realna opasnost da neki poslodavci iskoriste ovu situaciju na štetu radnika?

Takva opasnost postoji i u svakodnevnim, a ne samo u ovim vanrednim okolnostima. Međutim, iskreno vjerujem da najveći broj poslodavaca neće iskoristiti ovu priliku da uskrati prava iz OKU-a svojim zaposlenima. Da je tako nešto za očekivati osvjedočili smo se u bliskoj prošlosti, kada su 2018. godine poslodavci dominantno nastavili da primjenju OKU, jer smo kasnili sa produženjem njegovog važenja. Moram posebno da naglasim da OKU utvrđuje minimum prava zaposlenih u državi. Zato, koristim priliku da uputim apel svim poslodavcima da, do donošenja izmjena Zakona o radu, nastave sa primjenom OKU-a, jer on zaista propisuje minimum prava koje danas imaju zaposleni u razvijenim evropskim zemljama, a mi želimo integraciju u EU.