IN MEMORIAM – Zvonko Pavićević, zamjenik generalnog sekretara USSCG (1952-2020)

Zvonko Pavićević, zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore, jedan od njenih ključnih utemeljivača i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, preminuo je u noći između 11. i 12. avgusta,  u Nikšiću.

Kolega Pavićević rođen je 15.11.1952. godine na Cetinju. Završio je Višu pedagošku akademiju – grupa istorija-geografija 1978. godine. Od te godine do 2011. radio je kao nastavnik istorije u JU OŠ “Radojica Perović” u Podgorici. Sindikalni rad započeo je 1988. godine kao predsjednik Opštinskog odbora osnovnog i predškolskog obrazovanja Podgorice. Sindikat prosvjete, nauke i kulture Crne Gore osnovan je 1992. godine i Zvonko Pavićević je izabran za predsjednika Odbora za osnovno obrazovanje Crne Gore. Tu funkciju obavlja do 1998. godine, kada je na I Kongresu izabran za sekretara. U novembru 2006. god. na III Kongresu izabran je za predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore, a na IV i V Kongresu je, zahvaljujući svom predanom radu, reizabran na tu poziciju.

Funkciju zamjenika generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore vršio je od njenog osnivanja i na toj poziciji dao ogroman doprinos. On je jedan od najzaslužnijih za osnivanje i izgradnju Unije slobodnih sindikata Crne Gore kao renomirane sindikalne centrale, kao takve prepoznate kako u zemlji tako i u međunarodnom sindikalnom pokretu.

Osim tripartitnih tijela u zemlji u kojima je predstavljao Sindikat prosvjete Crne Gore i Uniju slobodnih sindikata Crne Gore, među kojima je i Socijalni savjet Crne Gore, bio je dugogodišnji član Evropskog komiteta sindikata obrazovanja (ETUCE), koji je sastavni dio svjetske Internacionale obrazovanja (EI).

Zvonko Pavićević ostaće upamćen kao dobar i pošten čovjek, izuzetan drug i kolega, vrstan pedagog i veliki borac za radnička prava. Njegov odlazak predstavlja nemjerljiv i nenadoknadiv gubitak za Uniju slobodnih sindikata Crne Gore, cjelokupan sindikalni pokret u Crnoj Gori, kao i za sve one koji su ga poznavali i sa njim sarađivali. Za sobom je ostavio suprugu i troje djece.

Sahrana će biti obavljena danas u Spužu, u krugu porodice.