Potpisan GKU za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala, koga zastupa predsjednik Nenad Marković, i Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), koju zastupa predsjednik Predrag Mitrović, potpisali su danas, u Podgorici, Granski kolektivni ugovor (GKU) za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Pomenuti GKU usklađen je sa novim Zakonom o radu, a danom njegovog potpisivanja prestaje da važi GKUza građevinarstvo i industriju građevinskog materijal iz 2012. godine.

GKU je zaključen na neodređeno vrijeme, a primjenjuje se na građevinarstvo koje obuhvata opšte i specijalizovane građevinske radove na zgradama i ostalim građevinama – novogradnju, popravke, dogradnju, adaptaciju, postavljanje montažnih zgrada i objekata, autoputeve, puteve, ulice, mostove, tunele, željezničke pruge, industrijske objekte, iznamljivanje građevinske opreme, građevinske projekte, ispitivanje terena bušenjem i saniranjem, instalacione radovi u građevinarstvu, završne kao i specifične građevinske radove. GKU se odnosi i na industriju građevinskog materijala, koja obuhvata proizvodnju proizvoda od gipsa namijenjenu za građevinarstvo, proizvode betona, maltera, cementa i sličnih proizvoda, sječenje, oblikovanje i obradu kamena, kao i arhitektonske i inžinjerske djelatnosti, koje obuhvataju projektovanje, izradu planova, nadzor izgradnje, tehnička ispitivanja i analize.