USSCG traži pravo na plaćeno odsustvo za sve samohrane roditelje djece do 11 godina

USSCG uputila je Ministarstvu zdravlja Crne Gore Inicijativu za dopunu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Sl.list CG”, br. 14/2020, 15/2020, 17/2020 i 28/20).

Ovim je USSCG tražila da se pravo na plaćeno odsustvo garantuje  samohranim roditeljima djece do 11 godina starosti, bez izuzetka, odnosno bez obzira u kojoj djelatnosti rade.

Povod za ovu inicijativu leži u činjenici da su se Uniji slobodnih sindikata Crne Gore obratili zaposleni u djelatnostima nabrojanim u naprijed pomenutoj naredbi, koji su samohrani roditelji i koji zaista nemaju mogućnost da zbog radnih obaveza zbrinu djecu u toku radnog vremena (usljed činjenice obustave rada predškolskih i školskih ustanova, zabrane kretanja i dr.). Činjenica je da dijete ovog uzrasta ne može da se samo brine o sebi, a postoji i bojazan da u odsustvu roditelja dijete neće ispoštovati zabranu izlaska iz kuće. Bitno je napomnuti da je često riječ o zaposlenima koje obavljaju administrativne, a ne poslove iz osnovne djelatnosti naprijed pomenutih službi, organa i ustanova.

Integralni tekst Inicijative pogledajte u nastavku: 172-Inicijativa Ministartvu zdravlja za dopunu Naredbe-samohrani roditelji.pdf