USSCG Saopštenje za javnost povodom prevencije COVID-19

Povodom Naredbe Vlade Crne Gore i preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore u cilju prevencije COVID 19, Unija slobodnih sindikata Crne Gore daje sledeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

„Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) obavještava svoje članstvo i ukupnu javnost da će, u skladu sa preporukama Vlade Crne Gore i Instituta za javno zdravlje, svoj rad u narednih 15 dana ograničiti, na način što će uvesti dežurstva i rad od kuće. Ujedno, USSCG će do daljnjeg obustaviti skupove, sastanke i druge aktivnosti koje podrazumijevaju veći broj lica na jednom mjestu. USSCG istovremeno obavještava članstvo i svoje poslovne partnere da će, i pored ograničavanja radnog vremena i rada sa strankama, svoj rad u najvećoj mjeri obavljati putem elektronske pošte i telefona, što znači da će u periodu od 7 do 15 časova svakog radnog dana zaposleni u Stručnoj službi USSCG biti dostupni naprijed pomenutim kanalima komunikacije. Dakle, naši članovi koji imaju neodložnu potrebu da nas konsultuju o svojim pravima i obavezama treba to da urade putem e-maila: usscg@bildwpisscgloc.wpengine.com ili telefona br: 020/232-315 i 067/418-991. USSCG koristi priliku da apeluje na sve svoje članove da i sami pokažu odgovoran odnos kakav ovakva situacija zaslužuje, te da odgode sve planirane sastanke i okupljanja na period od najmanje 15 dana.

Imajući u vidu važnost ovog trenutka, prije svega zaštitu života i zdravlja naših sugrađana, USSCG apeluje na sve poslodavce u Crnoj Gori da pokažu odgovoran odnos najprije prema svojim zaposlenima, a potom i prema građanima – korisnicima njihovih usluga, na način da ograniče rad, odnosno tamo gdje postoji mogućnost uvedu rad od kuće ili na drugačiji način organizuju radno vrijeme. Ovo je trenutak kada trka za profitom ne smije biti iznad onoga što nam je najsvetije, a to su život i zdravlje naših građana i građanki, odnosno trenutak kada se ulaganje u mjere i sredstva zaštite i zdravlja na radu konačno ne smije tretirati kao trošak. Istovremeno, USSCG apeluje na sve zaposlene da i sami preduzmu sve mjere predostrožnosti u cilju zaštite sebe i svojih kolega, ali i da zahtijevaju od poslodavaca da za vrijeme rada obezbijede i preduzmu sve neophodne mjere koje bi umanjile moguće štetne posljedice pri čemu posebno mislimo na zaposlene koji rade sa strankama.

USSCG koristi ovu priliku da iskaže poštovanje prema svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, našim tihim herojima, koji su najizloženiji riziku, ali i zaposlenima u svim drugim javnim službama koje će narednih dana danonoćno brinuti o svima nama.

USSCG izražava nadu da ćemo svi kao pojedinici dati puni doprinos da pobijedimo ovu pošast i da ćemo, više nego ikada, pokazati solidarnost i ličnu odgovornost da zaštitimo kako sebe, tako i druge od sebe.“