Deklaracija EKS-a o izbijanju i širenju virusa COVID-19

Na sastanku održanom 09-10. marta 2020. godine, Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata donio je odluku o otkazivanju svih sastanaka i događaja do 19. aprila tekuće godine, te dao savjet svim svojim zaposlenima dane putuju u inostranstvo na druge sastanke, što predstavlja dio paketa mjera za rješavanje krize uzrokovane virusom COVID-19.

takođe, na pomenutom sastanku, Izvršni odbor usvojio je i Deklaraciju o izbijanju i širenju virusa COVID-19 u kojoj se navodi da se moraju usvojiti sve potrebne mjere da se zaustavi i izoluje širenje virusa, te da se ne mogu prihvatiti dalje mjere štednje i rezovi zbog krize uzrokovane virusom COVID-19. U nastavku, u cjelosti prenosimo pomenutu deklaraciju.

 

DEKLARACIJA

o izbijanju i širenju virusa COVID-19

“Na sastanku održanom 9-10. marta 2020. godine u Briselu, EKS Izvršni odbor pozvao je na smirenost u situaciji širenja virusa COVID-19 i pozvao sve da poštuju savjete nadležnih zdravstvenih organa.

Izvršni odbor pozdravlja preduzete korake, kako na nacionalnom tako i na nivou EU, ali insistira na usvajanju daljih potrebnih mjera u cilju zaustavljanja i prevencije širenja virusa, kao i mjera usmjerenih na upravljanje zdravstvenim i ekonomskim dejstvima u ovoj nepoznatoj situaciji. Pozivamo vlade da preuzmu koordiniraniju i aktivniju ulogu u hitnom osiguranju podrške ekonomijama širom Evrope. Ne možemo prihvatiti da ekonomski teret ove krize, koji će vjerovatno biti teži od finansijske krize iz 2008. godine, padne na teret javnih finansija, javnih usluga, te konačno radnika Evrope. Ne možemo prihvatiti dalje mjere štednje i rezove zbog krize uzrokovane virusom COVID-19.

Moraju se usvojiti hitne mjere Evropske komisije i drugih EU institucija, uključujući ECB‑a, država članica, kao što su olakšavanje fiskalnih pravila iz Ugovora o stabilnosti i rastu i pravila za državnu pomoć, a takođe i prateće zakone kojim se oslobađaju EU fondovi za hitnu pomoć onima koji su najteže pogođeni. One moraju uključiti finansijsku podršku radnicima u izolaciji, kojima je privremeno obustavljen rad ili su otpušteni zbog virusa COVID-19. S tim u vezi, naročita pažnja mora biti usmjerena na radnike na nesigurnim radnim mjestima i sa nestandardnim oblicima zapošljavanja, koji su često isključeni iz istih prava i zaštita u odnosu na druge radnike.

Izvršni odbor ja naglasio sve veću zabrinutost zbog implikacija po radnike. Veliki broj naših članova je u direktnom kontaktu sa drugim osobama, te su kao takvi izloženi riziku od obolijevanja ili prenosa virusa na druge. Moramo osigurati da su njihovo zdravlje i sigurnost naš prvi prioritet. Pozivamo poslodavce da primijene principe sprečavanja i preduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi zaštitili zdravlje radnika na njihovim radnim mjestima, naročito onih koji su izloženi riziku od izlaganja virusu, uključujući i zdravstvene radnike.

Osim toga, izvršni odbor poziva na hitne mjere kojima će se osigurati da svi radnici koji imaju simptome, koji su u izolaciji, kao i oni koji moraju ostati kući kako bi se brinuli o svojim oboljelim ili izolovanim članovima porodice, od kojih su najveći broj žene, mogu dobiti odsustvo sa posla, a da ne strahuju od gubitka radnog mjesta ili prihoda. Radnici izloženi ovom udaru u sektorima gdje se poštuje socijalni dijalog, uključujući kolektivno pregovaranje, biće zaštićeni u skladu sa postojećim ugovor.

Ovo, pak, nije slučaj sa stotinama hiljada drugih radnika, uključujući one  koji možda nemaju pravo na bolovanje, koji rade u slabo plaćenim sektorima ili su na nesigurnim radnim mjestima, koji isuviše zavise od primanja od rada. Moglo bi se desiti da neki radnici, bez obzira što nisu krivi za to, neće moći priuštiti sebi da ostanu u samoizolaciji. Konačno, Izvršni  odbor poziva vlade da djeluju odlučno i osiguraju da beskrupulozni poslodavci ne koriste COVID-19 kako bi opravdali rezove ili masovna otpuštanja. Imperativ je da i poslodavci podijele ovaj finansijski teret.

Imajući na umu imperativ da napori za zaustavljanje širenja virusa budu uspješni, važno je da se radnici ne nađu u situacijama u kojima se prekida isplata zarade zbog virusa COVID-19. Vjerujemo da je od najveće važnosti podržati neto prihode svih radnika pogođenih ovom situacijom, kako bi oni i dalje mogli nastaviti sa svojim životima.

Izbijanje virusa COVID-19 još jednom naglašava potrebu jačanja univerzalnih i sistema zdravstvene zaštite zasnovane na solidarnosti, u okviru EU socijalnog modela i obaveza prema javnim uslugama. Potrebna su veća javna ulaganja kako bi se osigurali dovoljni nivoi dobro obučenog osoblja i da svi imaju pristup zdravstvenoj njezi.

Pozdravljamo odluku da se pristupi fleksibilnijem pristupu fiskalnim ciljevima, koju je nedavno objavila EU, ali neophodna je održiva politička volja za dobro funkcionisanje sistema javnog zdravlja. Potrebno je da države članice i EU preduzmu sve potrebne ekonomske mjere kako bi spriječili da se vanredna situacija javnog zdravlja pretvori u globalnu recesiju sa poražavajućim posljedicama po sve radnike i njihove porodice.

S tim u vezi, socijalni partneri moraju biti dobro obaviješteni i blagovremeno konsultovani da bi mogli doprinijeti očuvanju garancija za radne ljude, naročito u situaciji ad hoc socijalnih i ekonomskih mjera uzrokovanih ovom krizom.”