Održana Ljetnja akademija mladih RSS “Solidarnost”

Članovi Sekcije mladih Unije slobodnih sindikata Crne Gore prisustvovali su Ljetnjoj akademiji za mlade sindikalne aktiviste RSS “Solidarnost” koja je održana u periodu od 24. do 27. jula 2019.godine, u Igalu – Crna Gora.

Ljetnjoj sindikalnoj akademiji prisustvovali su predstavnici sekcija mladih reprezentativnih sindikalnih centrala iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, kao i mladi iz Malte i Rumunije.

U fokusu ove ljetnje sindikalne akademije bili su izazovi sa kojima se suočavaju mladi u pogledu zapošljavanja, preduzetništva, obrazovanja, stručnog osposobljavanja i migracija. Posebna pažnja posvećena je uspostavljanju savezništva mladih Evrope, u kom smislu je učesnicima Ljetnje akademije kolega Graham Sansone, potpredsjednik Odbora mladih EKS-a, predstavio rad MEYTUN-a, ali i najnovije aktivnosti Odbora mladih EKS-a. Učesnici su imali priliku da čuju više o izazovima i značaju prakse, stručne obuke, dualnog sistema, cjeloživotnog učenja od Aleksandre Molz, ekspertkinje Međunarodne organizacije rada. Osim toga, posebno kvalitetna diskusija vođena je po pitanju migracija i demgrafskih kretanja, te o tome koliko iste utiču na mlade i na sindikalni pokret generalno. Kao mogućnost izlaska iz stanja visoke nezaposlenosti, posebno nezaposlenosti mladih, ali i vraćanju osnovnim vrijednostima kakve su solidarnost, zajednička odgovornost, održivost, prepoznata je solidarna socijalna ekonomija i prepoznat značaj socijalnog preduzetništva, o čemu su učesnici imali priliku da razgovaraju sa Saritom Bardaš iz Fondacije Centar za demokratiju. Ljetnjoj sindikalnoj akademiji prisustvovao je i Peter Seideneck, savjetnik pri EKS-u.

Konstruktivni dijalog, kreativna rješenja i izražena želja za jačanjem saradnje između mladih sindikalnih aktivista na području Evrope, obilježili su ovogodišnju ljetnju sindikalnu akademiju.