Održan sastanak predstavnika USSCG i UPCG

 

Danas je, u prostorijama Unije slobodnih sindikata Crne Gore, održan sastanak predstavnika najužeg rukovodstva Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Unije poslodavaca Crne Gore.

Sastanak je održan na inicijativu Unije poslodavaca Crne Gore na sledeće teme:

  1. Stanje bipartitnog socijalnog dijaloga
  2. Pozicija i status Socijalnog savjeta Crne Gore

Sastanku su prisustvovali: generalni sekretar USSCG Srđa Keković, zamjenik generalnog sekretara Zvonko Pavićević, zamjenik generalnog sekretara Željko Burić, savjetnica za pravna pitanja Ivana Mihajlović – predstavnici USSCG i predsjednik UPCG Predrag Mitrović, generalna sekretarka Suzana Radulović, izvršni direktor ELKOTIM Slobodan Mikavica, izvršni direktor CEROVO Goran Đurović – predstavnici UPCG.

Učesnici sastanka ocijenili su da je stanje na tržištu rada u Crnoj Gori alarmantno, posebno zbog činjenice da sve veći broj crnogorskih građana, među kojima najviše mladih, napušta Crnu Goru u potrazi za poslom, boljom zaradom i dostojanstvenijim uslovima rada. Predstavnici dvije organizacije su se složili da postoje realne mogućnosti za poboljšanje ambijenta u kojem posluju privrednici, čime bi se otvorio prostor za veće zarade i bolje uslove rada zaposlenih.

Stanje bipartitnog socijalnog dijaloga ocijenjeno je zabrinjavajućim zbog čega je nužno zajedničkim naporima iznaći modele koji će pomoći da se dijalog na tom nivou unaprijedi. Takođe, i pored napretka koji je ostvaren kada je u pitanju tripartitni socijalni dijalog, ostaje veliki prostor za dalje jačanje uloge Socijalnog savjeta.

Predstavnici USSCG i UPCG izrazili su spremnost da se u periodu koji slijedi na ovu temu nastave razgovori i eventualno zajednički otvore ova pitanja prema Vladi Crne Gore.