Održana II redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore

Na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore, članovi su diskutovali o najavljenom povećanju cijene električne energije i uvođenju tarifnih modela snabdijevanja, razmatrali analizu efekata povećanja minimalne zarade i smanjenja troškova zarade, te dobili usmenu informaciju o trenutnom statusu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predstavnici sindikata su zatražili da se odustane od povećanja cijene struje, jer tvrde da za isto, s jedne strane, a shodno analizi koju su sindikati pripremili, nema nikakvog opravdanja, dok, s druge strane, to bi dodatno opteretilo budžet građana koji su ionako na samoj ivici egzistencije. Nasuprot tvrdnjama sindikata, predstavnici Ministarstva ekonomije i Elektroprivrede Crne Gore izjavili su da najavljeno poskupljenje (koje se, prema mišljenju sindikata, već dogodilo u januaru) ne znači da će svim potrošačima cijena električne energije biti veća, već bi se to više moglo nazvati korekcijom cijene kroz ponuđene modele.

Kada je u pitanju minimalna zarada, predstavnica Ministarstva finansija tražila je da im se omogući rok od 15 dana kako bi pripremili njihovu analizu efekata povećanja minimalne zarade. Ova analiza biće dostavljena na upoznavanje Predsjedništvu Socijalnog savjeta, te bi konačna odluka po ovom pitanju bila donijeta na narednoj redovnoj sjednici Socijalnog savjeta, planiranoj za april. S druge strane, sindikati su iznijeli više puta ponovljene tvrdnje i argumente za neophodnost povećanja minimalca u Crnoj Gori i naglasili da je i Unija poslodavaca Crne Gore načelno prihvatila argumente, uz uslov da dođe do određenih olakšica kroz smanjenje poreza i doprinosa.

O konačnoj formi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju rješavaće se u narednim mjesecima, s obzirom da je Ministarstvo finansija iznijelo određene primjedbe na pojedine članove Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO, a koji se tiču finansijske održivosti primjene ovog zakona. Ističemo da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO ispregovaran od strane socijalnih partnera, te da sindikati stoje čvrsto na svom stanovištu da ne može doći do daljih korekcija.