Otpočeli razgovori sa poslaničkim klubovima

Predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore, na poziv DPS-a i URE, juče i danas, održali  su sastanke sa ovim poslaničkim klubovima na temu Inicijative USSCG za donošenje Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Da  podsjetimo, 01 novembra, USSCG je uputila Vladi Crne Gore Inicijativu za predlaganje Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sa obrazloženjem, kao i predsjedniku Skupštine Crne Gore i svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.Namjera USSCG je da ovim utiče na što hitnije postupanje povodom Odluke Ustavnog suda Crne Gore, U-I br. 30/20 41/21 43/21 10/22 11/22, kojom je ukinuta odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a kojom je naloženo Vladi Crne Gore da u roku od jednog mjeseca, od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Crne Gore, podnese Skupštini predlog zakona kojim će urediti pravo osiguranika na starosnu penzuju u skladu sa Ustavom, a saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda izraženim u toj odluci.

S obzirom da se Odlukom Ustavnog suda traži izjednačenje godina života muškarca i žene kao uslova za odlazak u starosnu penziju, a kako se ne bi umanjilo postojeće pravo žena, USSCG je predložila da se žene i muškarci izjednače na 64 godine života i 15 godina staža osiguranja kao uslov za sticanje starosne penzije. Ovaj predlog podrazumijevao bi i usaglašavanje izmijenjenog člana 17 sa ostalim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.