USSCG uputila inicijative Vladi i Skupštini Crne Gore u vezi Zakona PIO

Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila je danas Vladi Crne Gore Inicijativu za predlaganje Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sa obrazloženjem, kao i predsjedniku Skupštine Crne Gore i svim poslaničkim klubovima Inicijativu za donošenje Zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Naša namjera je da ovim utičemo na što hitnije postupanje povodom Odluke Ustavnog suda Crne Gore, U-I br. 30/20 41/21 43/21 10/22 11/22, kojom je ukinuta odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te kojom je naloženo Vladi Crne Gore da u roku od jednog mjeseca, od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Crne Gore, podnese Skupštini predlog zakona kojim će urediti pravo osiguranika na starosnu penzuju u skladu sa Ustavom, a saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda izraženim u toj odluci.

Obzirom da se Odlukom Ustavnog suda traži izjednačenje godina života muškarca i žene kao uslova za odlazak u starosnu penziju, a kako se ne bi umanjilo postojeće pravo žena, predložemo da se žene i muškarci izjednače na 64 godine života i 15 godina staža osiguranja kao uslov za sticanje starosne penzije. Ovaj predlog podrazumijevao bi i usaglašavanje izmijenjenog člana 17 sa ostalim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Istovremeno, Skupštini Crne Gore  upućena je i Inicijativa za razrješenje sudija i sutkinja koji su svojim stavom doprinijeli donošenju sporne odluke Ustavnog suda.

Integralni tekstovi inicijativa nalaze se u nastavku:

738-Inicijativa Vladi CG za predlaganje Zakona o izmeni Zakona PIO

734-Inicijativa Skupštini CG za donosenje Zakona o izmjeni Zakona PIO 2023

735-Inicijativa Skupštini CG za razrješenje sudija Ustavnog suda