Podrška Nezavisnom sindikatu policije Crne Gore od EKS-a

Dopis podrške zbog antisindikalne diskriminacije prema predsjedniku Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG) stigao je i sa adrese Evropske konfederacije sindikata (EKS).

EKS u svom dopisu Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori poziva na potpuno poštovanje sindikalnih prava i slobodu govora, a u dopisima Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih posova i Upravi policije, na hitno zaustavljanje svake anti-sindikalne diskriminacije, posebno progona predsjednika i ččlanova NSPCG-a.

U nastavku je prevod dopisa Delegaciji EU.

Poštovana gđo Popa,

Kršenje sindikalnih prava u Crnoj Gori

U prilogu su pisma upućena predstavnicima Vlade Crne Gore povodom povrede sindikalnih prava.

Na osnovu informacija koje nam je dostavila naša članica (USSCG), identifikovali smo jasno i ozbiljno kršenje osnovnih prava u vezi sa sindikalnim aktivnostima i slobodom govora. Ljubazno Vas molimo za Vašu pomoć u obezbjeđivanju potpunog poštovanja sindikalnih prava u Crnoj Gori.

Rado ćemo dostaviti dodatne informacije o ovim kršenjima.

Hvala vam na podršci i u očekivanju informacije s Vaše strane.

Srdačan pozdrav,

Esther Lynch

Generalna sekretarka EKS-a

U nastavku je dopis koji je proslijeđen na adresu Vlade Crne Gore, a dopis iste sadržine upućen je i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije.

Poštovani predsjedniče Abazoviću,

Kršenje sindikalnih prava u Crnoj Gori

Naša članica, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), obavijestila nas je o nedavnom slučaju anti-sindikalne diskriminacije usmjerene protiv predsjednika Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG), gospodina Igora Rmandića. EKS je upoznat da važeći propisi u Crnoj Gori zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući sindikalno djelovanje i udruživanje.

Prema našim saznanjima, članovi NSPCG su od svog osnivanja bili izloženi anti-sindikalnoj diskriminaciji, pritiscima i zastrašivanju, što je sada preraslo u grubu diskriminaciju prema predsjedniku ovog sindikata. Iz USSCG-a smo obaviješteni o nedavnom „nezakonitom“ premještaju Igora Rmandića na udaljeno radno mjesto. Gospodin Rmandić nas je takođe pismeno obavijestio da je na njega vršen pritisak od strane visokih zvaničnika vlasti zbog javnih izjava koje je davao u svojstvu sindikalnog lidera.

EKS traži hitno zaustavljanje svake anti-sindikalne diskriminacije, posebno progona predsjednika i članova Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG). Molimo vas da garantujete puno pravo na slobodu govora za sve, a posebno za sindikalne predstavnike kao što je gospodin Igor Rmandić, predsjednik NSPCG.

Nadamo se skoroj povratnoj informaciji od vas.

Srdačan pozdrav,

Esther Lynch

Generalna sekretarka EKS-a