100 DANA ŠTRAJKA-Otvoreno pismo Vladi Crne Gore

Povodom štrajka u Crnogorskom Telekomu u kojem se naše hrabre koleginice i kolege već 100 (stotinu) dana bore za očuvanje osnovnih radnih, sindikalnih i ljudskih prava, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) u ime svog članstva, upućuje

O T V O R E N O   P I S M O

VLADI CRNE GORE

Predsjedniče Vlade Crne Gore, pitamo se da li Vladi Crne Gore išta znači činjenica da se blizu 200 građana/ki Crne Gore zaposlenih u Crnogorskom Telekomu već više od 3 (tri) mjeseca nalaze u štrajku kojim pokušavaju da se zaštite od samovolje krupnog kapitala, da sačuvaju i unaprijede svoja prava iz rada i po osnovu rada? Znači li Vam išta činjenica da naše kolege i koleginice već 100. dan ne primaju zarade?! Znači li Vam išta podatak da se među zaposlenima koji štrajkuju i ne primaju zarade nalaze i supružnici koji već tri mjeseca izdržavaju porodice od dječije ušteđevine, pozajmica i kredita?! Znači li Vam išta podatak da je pred institucijama sistema do sada dokazano više nepravilnosti, odnosno najgrubljih mogućih nezakonitosti koje je učinio menadžment Crnogorskog Telekoma pokušavajući na sve načine da ekonomski iscrpi zaposlene, demorališe ih i natjera da istupe iz štrajka? Da li Vam je normalno da menadžment za vrijeme štrajka angažuje eksterne zaposlene iz drugih pravnih lica (štrajkbrehere) da obavljaju poslove zaposlenih koji se štrajkom bore za svoja prava? Da li znate da je svaka povreda prava zaposlenih na štrajk Krivičnim zakonikom Crne Gore označena kao krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora do jedne godine? Znači li Vam išta podatak da se pred institucijama sistema nalaze još brojne nezakonitosti menadžmenta za koje posjedujemo nepobitne dokaze i za koje očekujemo da će biti utvrđene? Znači li Vam išta podatak da, i pored svega navedenog, „najpoželjniji“ poslodavac, kako sebe predstavlja Crnogorski Telekom, nastavlja da grubo i bezobzirno krši Ustav i zakone Crne Gore pokazujući ne samo zaposlenima, već ukupnoj javnosti i posebno Vladi Crne Gore na čijem ste čelu, da su moćniji od same države i od njenog zakonodavstva?!

Mi znamo odgovor, gospodine predsjedniče. Nije Vam stalo! Da Vam je stalo, primili biste na razgovor predstavnike Štrajkačkog odbora Sindikata Telekoma i Unije slobodnih sindikata Crne Gore nakon što smo Vam se tri puta pisanim putem obratili, a više puta preko sredstava javnog informisanja, socijalnih mreža i sa protestnih okupljanja poslali apel da nas primite na razgovor. Nije Vam stalo jer ste u svojim nastupima poslali poruku da zahtjeve štrajkača ne smatrate opravdanim. Nije Vam opravdan zahtjev štrajkačka koji se bore da sačuvaju prava iz Kolektivnog ugovora koje imaju već 15 godina i koji zahtijevaju da im se  za 30% (20% + 10%) poveća cijena rada koja, usput rečeno, nije povećavana od 2008. godine?! Pa vaša Vlada je zbog inflacije zaposlenima u javnom sektoru obezbijedila povećanje zarada za najmanje 20%, pa kako to ne može jedna od najprofitabilnijih kompanija, kojoj su zaposleni ostvarili na stotine miliona profita, čiji menadžment godišnje redovno dobija bonuse, a akcionari dividende. Nije Vam stalo jer nijeste, za 100 dana trajanja štrajka, ni pokušali da čujete argumente štrajkača, niti da razumijete ukupnu situaciju. Takvim odnosom stvorili ste ambijent u kojem predstavnici menadžmenta Crnogorskog Telekoma, kćerke firme multinacionalne kompanije Deutsche Telekom, Vaše ćutanje tumače kao odobravanje, pa i podstrek, za nastavak kršenja Ustava, zakona i međunarodnih pravnih akata budući da menadžment u svojim službenim saopštenjima objavljuje Vašu podršku njihovom postupanju. U moru pitanja koja imamo za Vas, posebno se nameće pitanje da li je Deutsche Telekom, kao vlasnik Crnogorskog Telekoma, Vladi Crne Gore značajniji od štrajkača, odnosno njenih građana i građanki, radnika i radnica naše zemlje, koji stvaraju profit ovoj multinacionalnoj kompaniji i stvaraju novu vrijednost ovoj državi?! Pozivamo Vas da nam javno saopštite da li postoji politički, ekonomski ili bilo koji drugi interes između Vlade Crne Gore i Deutsche Telekoma (koji inače nosi hipoteku jedne od najvećih privatizacionih korupcionaških afera u Crnoj Gori) koji je za Vladu Crne Gore značajniji od nacionalnog zakonodavstva, vladavine prava, reputacije njenih institucija i zaštite njenih građana i građanki?

Jasno je da gotovo da ne postoji nikakva brana podivljalom kapitalizmu i samovolji multinacionalnih kompanija, jer za to ne postoji politička volja niti snaga. Jedina brana i odbrana dostojanstva čovjeka i radnika jeste u sindikalnom djelovanju. Upravo hrabri i izdržljivi štrajkači u Crnogorskom Telekomu šalju jasnu poruku svim zaposlenima, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu pa i Evropi, da samo udruženo i solidarno mogu stati na put nezajažljivosti kapitala. Ako bolje oslušnete shvatićete da naše kolege i koleginice 100 dana vode borbu ne samo za svoja prava, nego za prava svih zaposlenih u Crnoj Gori pokušavajući da svojom borbom istovremeno daju snagu Vladi Crne Gore i svim institucijama u Crnoj Gori da se snažno i odlučno suprostave korporativnoj pohlepi i potiranju vladavine prava i pravne sigurnosti od strane onih koji su navikli da novcem kupuju sve, pa i pravo i pravdu.

Zbog svega navedenog, u ime članstva USSCG, izražavamo protest ovakvim odnosom prema zaposlenima u Crnogorskom Telekomu koji već 100 dana štrajkuju, ali i odnosom prema grubom kršenju Ustava, zakona i međunarodnih standarda. Stoga će USSCG nastaviti da snažno podržava zaposlene u Crnogorskom Telekomu u borbi za njihove opravdane zahtjeve nastavljajući da insistira na tome da institucije sistema stanu u odbranu nacionalnog zakonodavstva. Jer ono što se danas dešava zaposlenima u Crnogorskom Telekomu prijeti da će se već sjutra desiti i svim drugim zaposlenima koji legitimnim oblicima sindikalne borbe pokušaju da se odupru samovolji i nezakonitostima. U tom smislu, USSCG će zajedno sa Štrajkačkim odborom Sindikata Telekoma u srijedu, 01.03.2023. godine, organizovati novo protestno okupljanje ispred zgrade Vlade Crne Gore. Tom prilikom predstavnici najužeg rukovodstva USSCG još jednom će uputiti jasne poruke o nužnosti promptnog djelovanja institucija sistema usmjerenog na okončanje agonije kroz koju prolazi gotovo 200 zaposlenih sa njihovim porodicama i usmjerenog na očuvanje vladavine prava i pravne sigurnosti.“

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, 

Predsjednik Glavnog odbora USSCG, Jovan Drašković

Predsjednik Crnogorskog sindikata telekomunikacija, Željko Burić

Predsjednik Sindikata prosvjete CG, Radomir Božović

Predsjednik Sindikata Univerziteta CG, Ranko Rakočević

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu CG, Nebojša Radonjić

 Predsjednik zdravstva CG, dr Vladimir Pavićević 

Predsjednica Sindikata banaka CG, Lidija Pejović 

Predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika CG, Sandra Obradović

Predsjednik Sindikata medija CG, Radomir Kračković

Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske CG, Miroslav Mališić

Predsjednik Sindikata građevinarstva i IGM CG, Nenad Marković

Predsjednica Sindikata đačkih i studentskih domova CG, Magdalena Kasalica 

Predsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika CG, Tamara Goliš

Predsjednik Sindikata komunalnih preduzeća CG, Branko Pejović

Predsjednik Sindikata saobraćajnih djelatnosti CG, Veselin Pantović

 Predsjednik Strukovnog sindikata taksista CG, Borislav Pavlović 

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca CG, Goran Tripković