USSCG podržava štrajk upozorenja SO Institut “Dr Simo MIlošević”

Povodom štrajka upozorenja Sindikalne organizacije Institut “Dr Simo Milošević” Igalo najavljenog za danas, 24.01.2023. godine, Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila

P I S M O  P O D R Š K E

Poštovane koleginice i kolege,

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) u potpunosti podržava vaše napore da štrajkom upozorenja pokušate ukazati svim odgovornim subjektima i donosiocima odluka, kao i sveukupnoj crnogorskoj javnosti, na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” AD Igalo (Institut) koji već treći mjesec ne primaju zarade. Nedopustivo je da radnici u Crnoj Gori, a posebno zdravstveni radnici, svoja radna prava i profesionalni integritet moraju štiti radikalnim štrajkačkim aktivnostima poput blokiranja saobraćajnica, protestima i dr, a kojima sve češće svjedočimo. Zar je to društvo kojem stremimo i put evropskih integracija koji smo odabrali? Uprkos teškoj egzistencijalnoj situaciji u kojoj ste se našli, vaša borba za opstanak ujedno i borba za očuvanje Instituta kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti, što posebno uvažamo. O zdravstvenom turizmu u Crnoj Gori ne možemo govoriti bez Instituta, a kako sada stvari stoje, neizvjesno je njegovo otvaranje planirano za kraj ovog mjeseca. Zato USSCG apeluje na Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da učine sve što je u njihovoj moći u cilju očuvanja Instituta i stvaranja uslova za njegovo dalje poslovanje. Čuvajući jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle sačuvaćemo budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, kao i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore, imajući u vidu značaj koji Institut ima kao gigant u ovoj grani djelatnosti. Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav bio povoljan „plijen“ za navodne „strateške investitore“. Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Institut “Dr Simo Milošević” je brend po kojem je prepoznata Crna Gora, sa izuzetno vrijednim prostornim potencijom na “pjeni od mora”, a da bi tako i ostalo država mora zadržati upravljački paket u svojim rukama. Osim toga, Institut je od krucijalnog značaja za grad Herceg Novi i za njegov dalji razvoj kao turističke destinacije. Do sada je, nažalost, hercegnovska privreda bila žrtva katastrofalnih privatizacija i primjer nebrige o opštem dobru (Opšta bolnica “Meljine”, HTP Boka). Zbog toga se dalje urušavanje Instituta ne smije dozvoliti i mi moramo insistirati na njegovom oporavku.

Poštovane kolege/ce, vaša borba je i naša borba i borba svih građana Herceg Novog. Institut kao jedino preostalo veliko preduzeće koje direktno ili indirektno obezbjeđuje prihode većem dijelu Igala mora se, prije svega, održati u životu, a potom mu se mora vratiti reputacija po kojoj je bio poznat. Zato će Unija slobodnih sindikata Crne Gore u potpunosti podržati svaku vašu aktivnost na njegovoj zaštiti, a iznad svega na zaštiti radnih i socio-ekonomskih prava vas kao zaposlenih, a time i egzistencije vaših porodica.