Vlada dala saglasnost na tekst novog OKU-a

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozdravlja odluku Vlade Crne Gore kojom je jednoglasno dala saglasnost na tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora prethodno usaglašenog na nivou socijalnih partnera. Istovremeno, USSCG izražava zahvalnost ostalim socijalnim partnerima što su i pored brojnih pritisaka sa kojima smo bili suočeni istrajali u namjeri da usaglašeni tekst bude konačno i potpisan. Na ovaj način socijalni partneri i Vlada Crne Gore pokazali su odgovornost i odlučnost u namjeri da zaključivanjem novog Opšteg kolektivnog ugovora naprave prvi, ali odlučujući, korak ka stvaranju uslova za dostojanstveni rad svih zaposlenih u Crnoj Gori, a posebno onim zaposlenima koji ne uživaju zaštitu kroz granske i kolektivne ugovore kod poslodavca. Osim toga, ovim smo svi zajedno napravili korak od sedam milja ka ispunjenju uslova definisanih Poglavljem 19 – socijalna politika i zapošljavanje. Uz adekvatan nadzor nad implementacijom zakonskog okvira koji reguliše radne odnose, te obezbjeđivanjem neselektivnog i efikasnog nadzora nad poštovanjem istog, doprinijećemo što skorijem zatvaranju naprijed pomenutog poglavlja pregovora sa Evropskom unijom u čije punopravno članstvo svi težimo.

I pored činjenice da je ovaj proces trebalo i moralo da bude okončan mnogo ranije, uzimajući u obzir sve okolnosti pod kojima se isti odvijao, vjerujemo da je, ipak, u pravom trenutku postignut kompromis o jednom od najznačajnijih akata za svijet rada. Vjerujemo da njegova adekvatna primjena u praksi, uz ostvarenje i drugih neophodnih pretpostavki, može značajno uticati na smanjenje odliva radne snage iz Crne Gore koji trend je sve prisutniji i kao takav bi trebalo da bude zabrinjavajući i opominjujući za sve društvene aktere.

Potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora znači vraćanje vjere u tripartitni socijalni dijalog u Crnoj Gori i ukazuje na značaj socijalnog dijaloga kao svojevrsnog alata za postizanje kompromisa koji je u interesu svijeta rada, svijeta kapitala i ukupnog društva. Ministar rada i socijalnog staranja zakazao je potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora u ponedeljak, 26.12.2022. godine, u 13:00 časova.