Press konferencija USSCG i SSCG i poziv na protest

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, zajedno sa Savezom sindikata Crne Gore, održala je danas press konferenciju na temu: “Javno obraćanje dvije sindikalne centrale poslanicima i poslanicama skupštine crne gore povodom inicijative za izmjene i dopune zakona o radu“ kako bi uputila javni apel poslanicima i poslanicama Skupštine Crne Gore da na dnevni red Pete sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2021. godini, koja počinje 13. decembra uvrste inicijative dvije nacionalne sindikalne centrale za izmjenu Zakona o radu, kako bi na taj način doprinijeli ostvarenju osnovnih prava po osnovu rada propisanih Opštim kolektivnim ugovorom (pravo na uvećanje zarade po osnovu minulog rada, prekovremenog rada, rad u dane državnih i drugih praznika).

Usvajanje ovih inicijativa sindikata produžilo bi važenje Opšteg kolektivnog ugovora, što je od izuzetne važnosti za ogroman broj zaposlenih u Crnoj Gori, a posebno za djelatnosti u kojima nije zaključen granski kolektivni ugovor ili ugovor na nivou preduzeća.

Nacionalne centrale očekuju da će ovaj apel rezultirati stavljanjem inicijativa na dnevni red Skupštine Crne Gore i time pokazati da zaista žele da zaštite interese svih zaposlenih u Crnoj Gori.

Ujedno, ovim povodom, USSCG i SSCG će uoči početka zasijedanja Skupštine u ponedjeljak, 13.12.2021.godine, u 11h organizovati protest sa ciljem da skrenu pažnju na pomenuta pitanja

Istrazivanje USSCG.pptx