Reagovanje USSCG povodom dopisa predsjednika Evropskog udruženja sudija

Povodom dopisa predsjednika Evropskog udruženja sudija (link – preuzeto sa portala Vijesti) upućenog predsjedniku države Milu Đukanoviću, predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, v.d. predsjednici Vrhovnog suda Vesni Vučkovići i v.d. predsjednici Sudskog savjeta Vesni Simović Zvicer, Unija slobodnih sindikata Crne Gore je na iste adrese uputilo Reagovanje.

Reagovanje se nalazi u nastavku:

“Kako smo upoznati preko sredstava javnog informisanja, pismom Vam se obratio predsjednik Evropskog udruženja sudija, Đuro Sessa. U svom pismu on poziva crnogorske vlasti da ponište izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2020. godine (“Sl. list CG”, 80/2020 od 4.8.2020.).

U vezi s navedenim, razlog našeg reagovanja je činjenica da gospodin Sessa, u tom pismu u kojem izražava svoju zabrinutost zbog smanjenja starosne granice za odlazak sudija u penziju, sasvim pogrešno to stavlja na teret izmjenama i dopunama Zakona PIO iz 2020. godine. Naime, u svom pismu on podsjeća da Zakon PIO predviđa različite starosne granice za odlazak u penziju u zavisnosti od pola, time što sutkinjama prestaje dužnost sa 64 godine života, odnosno dvije godine ranije nego sudijama muškarcima. Ova konstatacija je u potpunosti netačna jer Zakon PIO, pa i predmetne izmjene tog zakona, propisuju isključivo uslove, ali ne i obavezu, za odlazak u starosnu penziju, dok drugi pozitivni propisi određuju do koje starosne granice zaposleni može da ostane u radnom odnosu, odnosno da obavlja određenu dužnost (u ovom slučaju sutkinje i sudije).

Ovom prilikom posebno potenciramo da bi, ničim izazvano, poništavanje izmjena i dopuna Zakona PIO iz 2020. godine (kojim je smanjena starosna granica kao uslov za odlazak u penziju sa 67 godina za žene i muškarce na 64 godine za žene, odnosno 66 godina za muškarce) drastično pogoršalo položaj zaposlenih, koji u ovom trenutku mogu da biraju da li će sa sticanjem uslova koristiti pravo za odlazak u penziju ili će ostati u radnom odnosu do ispunjenja starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona. Radi Vaše potpune informisanosti o stavu koji je po ovom pitanju zauzela Unija slobodnih sindikata Crne Gore, u prilogu dopisa dostavljamo Vam naše obraćanje koji smo tim povodom uputili Ustavnom sudu Crne Gore.”