Dopis premijeru povodom najnovijeg poskupljenja nafte i naftnih derivata

Povodom najnovijeg poskupljenja nafte i naftnih derivata, Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila je dopis predsjedniku Vlade Crne Gore sa sljedećim sadržajem:

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost zbog aktuelnog poskupljenja nafte i njenih derivata, ali i porasta cijena osnovnih životnih namirnica. Naime, već deseti put od početka godine dolazi po poskupljenja goriva pa je tako benzin u nominalnom iznosu poskupio 24 centa po litru, a euro dizel 18 centi po litru, odnosno u procentualnom iznosu cca 20%. Smatramo da je to veliki udar na budžet naših građana od kojih se većina nalazi u  nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Svjedočimo tome da su naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke gotovo i udvostručene. Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata.

Imajući u vidu naprijed navedeno, Unija slobodnih sindikata Crne Gore smatra nužnim da Vlada Crne Gore limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura/l, barem za vrijeme trajanja krize, a sve na teret dijela akciza koji država prihoduje od nafte i naftnih derivata. Ovo posebno iz razloga što je činjenica da je od pojave pandemije koronavirusa, preko 20 000 naših građana/ki ostalo bez posla, a brojnima su primanja drastično smanjena, čime je smanjena i njihova potrošačka moć ali i dovedena u pitanje njihova egzistencija.

Uvjereni da ćete se sa posebnim senzibilitetom odnijeti prema podnijetoj inicijativi i na taj način doprinijeti zaštiti standarda zaposlenih i građana/ki,

S poštovanjem”

 

(naslovna fotografija preuzeta sa Kodex.me)