Inicijative za osnivanje Zavoda za medicinu rada i za izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju profesionalnih bolesti

Unija slobodnih sindikata Crne Gore podnijela je Inicijativu za osnivanje Zavoda za medicinu rada, kao i Inicijativu za izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju profesionalnih bolesti .

Inicijativa za osnivanje Zavoda za medicinu rada upućena je Ministarstvu zdravlja Crne Gore, a njenu opravdanost USSCG nalazi u činjenici da profesionalna oboljenja predstavljaju glavni uzrok smrti na radu, čak šest puta više od profesionalnih oboljenja, i da pritom u Crnoj Gori ne postoji ni zvanična statistika, ni evidencija o profesionalnim oboljenjima, kao ni referentna ustanova koja dijagnostifikuje i priznaje profesionalna oboljenja, niti referentna ustanova koja vodi evidenciju o profesionalnim oboljenjima.

Dodatni argument je epidemija sa kojom se već duže od godinu dana suočavamo koji nas obavezuje da, ne samo kroz zakonodavni već i kroz institucionalni okvir, i ne samo deklarativno već i stvarno, uložimo napore za blagovremeno planiranje, prevenciju i unapređenje jednog od najznačajnijih pitanja za svijet rada i društvo u cijelini, kakvo je pitanje zaštite i zdravlja na radu.

Druga inicijativa odnosi se na izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju profesionalnih bolesti sa ciljem da se razmotri mogućnost prepoznavanja COVID-19 kao profesionalnog oboljenja i upućena je Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Naime, važeći Pravilnik o utvrđivanju profesionalnih bolesti na snazi je od oktobra 2004.godine i sadrži tzv. “zatvorenu” listu profesionalnih bolesti sa svega 56 prepoznatih bolesti. Osim toga, ova lista profesionalnih oboljenja višestruko kraća od evropskog prosjeka, i neophodno je revidirati je u skladu sa Konvencijom MOR-a broj 121, Preporukom MOR-a broj 194, preporukama EU iz 1992 i 2003.godine i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o međunarodnoj klasifikaciji bolesti.

Tekst Inicijative za osnivanje Zavoda za medicinu rada možete pročitati ovdje.

Tekst Inicijative za izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju profesionalnih bolesti možete pogledati ovdje.