Održan sastanak sa v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove

Generalni sekretar Srđa Keković danas je imao sastanak kod v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija, sa kojim je razgovarao o produbljivanju saradnje i pružanju uzajamne podrške u borbi za jednaka prava zaposlenih.

Generalni sekretar USSCG imao je priliku da izloži probleme sa kojima se radnici najčešće susrijeću. Kao jedan od problema apostrofirao je rad privrednih subjekata, koji suprotno zakonu, obavljaju djelatnost za vrijeme praznika. Kako navode, Zakonom je precizirano da su praznični dani neradni, osim kada su u pitanju privredna društva čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijeva neprekidan rad, međutim, ima i onih nesavjesnih koji se moraju sankcionisati.

Na sastanku je ocjenjeno da neprecizni zakoni otvaraju vrata raznim zloupotrebama prava radnika. Sagovornici su se složili da je zajednički cilj iniciranje promjena pojedinih odredbi zakona posebno u dijelu sankcija i kontrole ovih privrednih subjekata, što će u narednom periodu biti zajednički zadatak.

Sastanak je zaključen dogovorom da se saradnja nastavi i u narednom periodu stoga je i dogovoreno održavanje okruglog stola sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja kao i Ministarstvom ekonomskog razvoja.

(naslovna fotografija preuzeta je sa sajta www.uip.gov.me)