Sastanak predstavnika USSCG sa predsjednikom Skupštine Crne Gore

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković, predsjednik Glavnog odbora USSCG Vukašin Zogović, kao i zamjenici generalnog sekretara USSCG Željko Burić i Ivana Mihajlović, sastali su se danas sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem i njegovim saradnicima, Nevenom Gošovićem, Vukom Jankovićem i Snježanom Vojvodić.

Predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore izrazili su zahvalnost za promptno reagovanje predsjednika Skupštine i svih poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore po pitanju inicijative sindikata za usvajanje izmjena Zakona o radu, čime je produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora do kraja 31.12.2021. godine.

Predstavnici USSCG istakli su i važnost da svi zakoni koji imaju neposredan uticaj na radni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih, prije razmatranja u Skupštini, prođu neophodan proces konsultacija sa socijalnim partnerima i dobiju mišljenje Socijalnog savjeta, kao jednog od najrelevantnijeg tijela koje se bavi pitanjima od ekonomsko-socijalnog značaja za sve zaposlene u Crnoj Gori.

Naši predstavnici napravili su i ostvrt na situaciju sa ulcinjskom Solanom, i izrazili očekivanje da će Skupština, u mjeri mogućeg, posebnu pažnju posvetiti ovom pitanju, a pored toga, izraženo je i očekivanje da će predstavnici Skupštine promovisati značaj i ulogu socijalnog dijaloga i doprinositi razvoju istog na svim nivoima.

S druge strane, predsjednik Bečić ocijenio je da je postojanje Unije slobodnih sindikata Crne Gore od nemjerljivog značaja za sve zaposlene u Crnoj Gori i naglasio spremnost i otvorenost Skupštine da pruži snažan podsticaj unapređenju socijalnog dijaloga, kako bi prava radnika bila adekvatno zaštićena.

Predsjednik Bečić je akcentovao da će u fokusu njegovog zalaganja biti sistemsko uređenje pitanja minimalne zarade, dječjeg dodatka, kao i besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori.

Predstavnici USSCG izrazili su i očekivanje da će ovaj sastanak predstavljati početak saradnje koja će se odvijati na planu međusobnog razumijevanja i transparentnosti, te da će predstavnici USSCG, kao i do sada, imati priliku da učestvuju na sastancima skupštinskih odbora na kojima se razmatraju zakoni od uticaja na zaposlene, odnosno, na tržište rada.