Potpisan Protokol o saradnji socijalnih partnera i Uprave za inspekcijske poslove

Između socijalnih partnera i Uprave za inspekcijske poslove danas je zaključen Protokol o saradnji koji su potpisali Srđa Keković generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore; Svetlana Vuksanović predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore; Duško Zarubica generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore i Božidar Vukasnović direktor Uprave za inspekcijske poslove.

Potpisnici su saglasni da je osnovni cilj ovog protokola uspostavljanje i razvijanje međusobne saradnje u svrhu ostvarivanja zajedničkog interesa u pogledu ostvarenja i zaštite prava učesnika na tržištu rada. Zaključivanjem Protokola njegovi potpisnici obavezali su se na saradnju u cilju efikasne primjene i poštovanja zakona, kolektivnih ugovora i drugih propisa kojim se regulišu prava i obaveze iz radnih odnosa, kao i podizanja nivoa informisanosti privrednih subjekata i zaposlenih u oblasti primjene propisa iz radnih odnosa.

U interesu realizacije Protokola, ove institucije su se obavezale na formiranje paritetnog Radnog tima koji će ubuduće raditi na rješavanju konkretnih problema vezanih za primjenu zakona iz oblasti rada i stvaranju uslova za unapređenje zakonodavnog okvira i stvaranju uslova za suzbijanje sive ekonomije.

Čin potpisivanja Protokola potvrđuje značaj uspostavljanja bolje saradnje izmedju strana potpisnica ovog Protokola u cilju jačanja socijalnog dijaloga, te uspostavljanja uređenijeg stanja na tržištu rada.