Najavljeno novo poskupljenje struje

Povodom najave o poskupljenju električne energije, Unija slobodnih sindikata Crne Gore daje sledeće

S A O P Š T E NJ E   Z A   J A V N O S T

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost povodom najnovijeg, najavljenog, poskupljenja cijene električne energije. Postalo je pravilo da početak svake kalendarske godine obilježi udar na budžete zaposlenih i građana. Tako je početak 2018. godine obilježen povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21%, poskupljenje električne energije za 2,7% i stagniranje ili zamrzavanje zarada, dok smo ove godine, počev od januara mjeseca zaoukupljeni iščekivanjem najnovijeg poskupljenja električne energije koje će ići čak do 6%! Elektroprivreda Crne Gore se i ovog puta, kroz plašt “unapređenja usluga i prilagođavanja potrebama potrošača” i navodne brige o potrošačima i radi “smanjenja” njihovog budžetskog opterećenja, na veoma kreativan način, uz svu navedenu brigu, poigrala ciframa, bojama i ponudama, kako bi nam što “prihvatljivijim” predstavili još jedno u nizu poskupljenja cijene električne energije koja su obilježila nekoliko poslednjih godina.

Da ne budemo prvaci isključivo u evropskim integracijama u odnosu na region, svojski se trudi i Elektroprivreda Crne Gore, pa smo tako godinama u samom vrhu i kada su pitanju cijene električne energije po kilovat-satu. Sa druge strane, nije da se možemo pohvaliti prednjačenjem u rastu standara zaposlenih i građana.  Podsjećamo da su potrošačke cijene u 2018.g., u odnosu na 2017.g., zabilježile rast od 2,6%. Trend rasta očekuje se, realno, i 2019.godine. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2018. godine iznosila je 635,8 eura, dok je prosječna zarada u istom periodu iznosila 513,oo eura u neto iznosu, a sve to uz činjenicu da minimalna zarada od 2013.godina, do danas, iznosi svega 193,oo eura, i suprotno zakonskoj definiciji, nije usklađivana na polugodišnjem nivou.

Nemogućnost da problem konstantnog povećanja cijene električne energije bude riješen tržišnim putem, obzirom na monopolsku poziciju EPCG, podrazumijeva da će teret tog poskupljenja, i ovoga puta, direktno snositi građani. Ovo poskupljenje će, samo po sebi, izazvati dalekosežne posljedice i usljed toga što će direktno ili indirektno uticati na povećanje cijena ostalih roba i usluga ali i na poslovanje privrednih subjekata što će biti novi adut u rukama poslodavaca da, usljed visokih opterećenja, neće imati prostora za povećanje zarada. Očigledno je, međutim, da nikoga ne brine što većina građana Crne Gore nema sredstava da sebi priušti osnovnu životnu egzistenciju, a kamoli da plaćaju ekstremno visoke račune. Postaje više nego zabrinjavajuće da ovakve cjenovne udare, posebno kada je u pitanju električna energija, niti u jednom segmentu ne prati adekvatan rast životnog standarda.

U vezi sa navedenim, USSCG će na sjutrašnjoj sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta podnijeti zahtjev da se, kao posebna tačka dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta čije je održavanje planirano krajem ovog mjeseca, razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije i to u prisustvu predstavnika Elektroprivrede Crne Gore, predstavnika RAE-a i Ministarstva ekonomije. Posebno ćemo insistirati da dobijemo pojašnjena o tome da li postoji studija, odnosno analiza opravdanosti povećanja električne energije, kao i to kako je moguće potencirati “tržišne cijene” u netržišnim uslovima gdje nema konkurencije, odnosno kako je moguće povećanje cijene električne energije karakterisati “brigom o budžetu potrošača”, i to u situaciji kada opada standard i platežna moć građana, tj. njenih potrošača.”