USSCG i BSPSH potpisale Sporazum o saradnji 2019-2023

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Srđa Keković i predsjednik Ujedinjenih nezavisnih albanskih sindikata (BSPSH), Gezim Kalaja potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji na period 2019–2023. godina.

Ovim činom dvije sindikalne centrale su se obavezale da će, priznavajući nezavisnost i jednaka prava sindikata Crne Gore i Albanije, uz uzajamno poštovanje ciljeva, zadataka i principa djelovanja utvrđenih u njihovim statutima i programima, raditi na jačanju sindikalnog pokreta i to kroz: razmjenu znanja i iskustva u vezi sa pitanjima od značaja za zaposlene i građane; sindikalno organizovanje, pregovaranje, zaštitu i zdravlje na radu, slobodno kretanje radne snage; sprovođenje obuka za sindikalne predstavnike; saradnju na projektima; solidarnost i pomoć u okviru njihovih mogućnosti; unapređenje zakonske regulative u oblasti radnih odnosa; rekreativvni odmor članova sindikata i njihovih porodica; i dr.

Cilj saradnje je da se zajedničkim snagama i koordinacijom djelovanja obezbijede ekonomski, socijalni i pravni uslovi za život i rad članstva u sindikatu, njihova legitimna prava i interesi.

U ime USSCG, pored generalnog sekretara, potpisivanju Sporazuma prisustvovali su Zvonko Pavićević, zamjenik generalnog sekretara, Asllan Zeneli, sindikalni povjerenik za Ulcinj, Ivana Mihajlović, savjetnica za pravna pitanja i Jelena Mitrović, savjetnica za socijalnu politiku. Osim predsjednika BSPSH-a, potpisivanju je prisustvovala Arjola Alika, predsjednica Sindikata javnog sektora Albanije, kao i Koli SinjariErina Buzi, predstavnici BiznesAlbania.