Mart 24, 2017

Saopštenje za javnost

REAGOVANJE

Po ko zna koji put u nekoliko prethodnih godina čelnici naše Vlade gostuju na ručkovima i sličnim skupovima koje organizuje takozvana Američka privredna komora, koji imaju za cilj da promoviše neoliberalne i nezajžljive interese domaćih i stranih biznismena i kapitalista. Zašto je ona takozvana? Jer u Američkoj privrednoj komori najmanje ima američkih kompanija, jer više od 90% članstva predstavljaju domaće i multinacionalne kompanije iz drugih evropskih zemalja, koje se kriju iza toga imena sa moćnim prefiksom.

Dakle, jasno nam je da je tzv. Američka privredna komora formirana da služi kao pokriće za domaće i strane biznismene i kapitaliste, kako bi kroz dalju liberalizaciju, već neoliberalnog radnog zakonodavstva, sticali ekstra profita preko grbače crnogorskih radnika-ca, od kojih se ogroman broj već nalazi u vazalnom radnom odnosu. Međutim, nije nam jasno kakvu korist od toga imaju čelnici Vlade, koji se, svako malo, utrkuju da im pokažu svoju naklonost i spremnost u otklanjanju nekih nepostojećih biznis barijera. Ostali smo zatečeni izjavom ministra rada i socijalnog staranja, gospodina Kemala Purišića, da je Opšti kolektivni ugovor “biznis barijera” i da je stav Vlade da sve odredbe iz Opšteg kolektivnog ugovora treba prenijeti u Zakon o radu. Na stranu to što ministar prejudicira rješenja u novom Zakonu o radu, dok je još u toku rad tripartitne Radne grupe na novom zakonu, ali pitanje je kakvo je to otklanjanje “biznis barijere” ako će sve što trenutno piše u Opštem kolektivnom ugovoru pisati, odnosno biti prenijeto, u Zakonu o radu?! Razlog je sakriven u činjenici da se pod tom floskulom pokušava ukinuti Opšti kolektivni ugovor, a time i socijalni dijalog (koji je inače već pao na tanke grane), s tim što će se u Zakonu o radu naći samo ono što žele članovi tzv. Američke privredne komore. Na drugoj strani desetine hiljada radnika-ca koji su imali zaštitu minimalnih prava koje im je garantovao Opšti kolektivni ugovor (ovdje posebno mislimo na radnike u trgovini i uslužnoj djelatnosti, malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru), ta prava više neće imati jer u njihovim granama ili preduzećima nema kolektivnih ugovora, a u većini slučajeva nema ni organizovanog sindikata.

Po ko zna koji put skrećemo pažnju nadležnima i ukupnoj crnogorskoj javnosti da važeći Zakon o radu ne predstavlja biznis barijeru, već naprotiv stavlja poslodavce u povlašćen položaj u odnosu na zaposlene, pri čemu podsjećamo da su izmjene i dopune Zakona o radu iz decembra 2011. godine postignute konsenzusom na nivou Radne grupe koju su sačinjavali predstavnici socijalnih partnera i Vlade. Nasuprot tome, tzv. Američka privredna komora godinama unazad lobira i traži da se vrate ranija rješenja koja smo već jednom ocijenili kao neodrživa i konsenzusom ih izmijenili u decembru 2011. godine.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore ovim reagovanjem upućuje apel svojim članovima, ali i svim zaposlenima u Crnoj Gor,i da shvate alarmantnost ovog trenutka. Kao što svi zaposleni u Crnoj Gori dobro znaju, a što su mnogi od njih i osjetili na sopstvenoj koži, aktuelni Zakon o radu na strani je kapitalai ne predstavlja nikakvu barijeru da poslodavci kreiraju radnu snagu i organizaciju rada u svojim kompanijama prema sopstvenom viđenju. Zato, nijesu tačne tvrdnje da važeći zakon nije fleksibilan i da u njemu postoje bilo kakve biznis barijere. Tačno je jedino da tzv. Američka privredna komora želi dodatno da obespravi zaposlene u Crnoj Gori i na taj način ih pretvori u jeftinu najamnu radnu snagu, a svojim članovima otvori prostor za ekstra profit. U toj namjeri, kako smo juče mogli zaključiti, zdušno su im se pridružili Vlada i domaći poslodavci, bez obzira što se među tim zaposlenima nalaze naša braća, sestre, majke, očevi, prijatelji, itd. Unija slobodnih sindikata Crne Gore će se snažno suprotstaviti ukidanju Opšteg kolektivnog ugovora. Zato, pozivamo svoje članove-ce i sve druge zaposlene u Crnoj Gori da nam se pridruže u odbrani minimuma dostojanstva na koji zaposleni imaju pravo obzirom da svojim radom stvaraju nove vrijednosti i profit za poslodavce.

I ovom prilikom, Unija slobodnih sindikata Crne Gore javno poziva Američku privrednu komoru da na javnom servisu TVCG ili nekom drugom mediju, pred crnogorskom javnošću, sučelimo stavove o važećem Zakonu o radu.

nazad