Saopštenje za javnost

Povodom najnovijeg poskupljenja cijene naftanih derivata u Crnoj Gori, Unija slobodnih sindikata Crne Gore daje sledeće

S A O P Š T E NJ E  Z A  J A V N O S T

“Donosioci odluka u Crnoj Gori nastavljaju sa negativnom ekonomskom politikom urušavanja životnog standarda svojih građana. Najnovije poskupljenje cijene naftnih derivata očiti je primjer toga. Nepisano je pravilo i nije nikakva novost da će poskupljenje goriva sa sobom povući povećanje cijena životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga, i to u uslovima kada je većina naših sugrađana već odavno dovedena ispod ruba egzistencije.

Izabrani predstavnici građana kao da ne vide da standard rapidno pada usljed cjenovnih udara i tzv mjera štednje, odnosno fiskalne konsolidacije, a koje mjere su isključivo na teret zaposelnih i građana. Uvijek iznova se, kao po kalupu, teret pogrešnih odluka i neodgovornosti onih koji su te odluke donosili, pokušava riješiti uvođenjem drakonskih mjera koje direktno pogađaju najranjiviji sloj društva i dovode do produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih. A okolnosti u kojima se sve navedeno dešava su takve da je: registrovana nezaposlenost preko 19%;  minimalna zarada u visini od 193,oo eura koju prima oko 40 000 lica u Crnoj Gori nepromijenjena od 2013.g.; apsolutna linija siromaštva poslednji put utvrđena za 2013.godinu u iznosu od 186, 45e,te u uslovima u kojima se retroaktivno ukidaju stečena prava iz socijalne zaštite.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore oštro osuđuje najnovije poskupljenje naftnih derivata zbog čega će pred Socijalnim savjetom inicirati hitan postupak preispitivanja Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kako bi u konačnom raskinulo sa negativnom praksom gotovo svako-nedeljnih poskupljenja goriva jer odricanjem dijela dobiti od strane države i trgovaca, cijena goriva može biti značajno jeftinija.”